esmaspäev, märts 22, 2010

Karma (is a) bitch

Mõned aastad tagasi käisime sõbraga nädalavahetuse city-breakil. Sõbral oli pikka aega anomaalne madal palavik olnud, mis muutis ta olemiselt loiuks ja roidunuks. Otsisime parasjagu kaardi järgi üht konkreetset tänavat ja läksime vaidlema mingi totra asja üle a´ la kummale poole tuleks minna, et kohale jõuda. Kuna mul oli õige vastus ammu käes, tema aga ikka vastu punnis, ägestusin ta peale. Ma ei saanud aru, kuidas muidu nii arukas, tark, nutikas inimene ei saa järsku sedavõrd lihtsa asjaga nagu kaardilugemine hakkama. Lihtsalt ära ole nii uimane nohh, võta ennast kokku ometi!!

Nagu kombeks, elu õpetab. Kui muidu piisavalt palju empaatiavõimet pole, et teisest inimesest aru saada, siis omal nahal läbi elades hakkad mõistma.
Nüüd, kui mul endal on sama jama küljes ja ma unustan terveid vestlusi ja elan põhimõtteliselt aegluubis, saan sellest olukorrast oi kui hästi aru. Õnneks on see olukord väikese operatsiooniga loodetavasti elimineeritav, aga õppetund see-eest jääb vist küll terveks eluks meelde.

Teisipidi panevad üpris mitmed olukorrad mind tänasel päeval mõtlema, et ehk saan ma olla kohe tark meie mõlema eest ja hoida ära situatsiooni, kus too teine peaks hiljem kannatama mingite asjade pärast, mida ta praegu oma totu peakesega korda saadab. Et tegeleks ennetusega või nii. Korraldaks kuidagi niiviisi, et inimesed saavad oma vigadest aru enne, kui nad nende teostamise pöördumatu protsessi ette võtavad. Et õpiks kuidagi niimoodi nagu koolis, kus õpetaja seisab tahvli ees ja jutustab: need olid australopiteegid ja selline nägi välja mandrite ränne.

Ja lõpuks - kui ma polegi ainuke geenius, kes selle võimaluse peale on tulnud and they`re trying to teach me a lesson while I`m trying to teach each one of them a lesson, siis kas see teeb kokku terve suure hunniku korralikke õppetunde või lihtsalt ühe suure hunniku?

1 kommentaar:

Vanaeesel ütles ...

Idealist through & through, that's what I like in You...
Aga sõltub see ju suuresti inimesest - mõnele on empaatiavõime sünnist kaasa antud, teisele ei piisa ka empiirilistest tähelepanekutest.
Muidugi oleks tore, kui me ei peaks pärast oma hinge piinama asjadega, mis 'oleksid võinud olla teisiti'...