kolmapäev, november 22, 2006

Uihh. Vaatasin just ETV pealt "dokumentaaluurimust" sarjast Eesti lood. Raske uskuda, et sellise asja tegemiseks on raha eraldanud mainekad instantsid, näiteks Eesti Filmi Sihtasutus.

Asja nimi oli "1001 öö muinasjutt ehk Eesti naiste imelised seiklused Egiptuses". See, et irooniline muie minu suul toda üllitist vaadates kurjaks irveks üle läks, polnud sugugi mind tänasel õhtul kimbutanud toidumürgituse teene. Oh no.

Kõiksepäält ma tahaks öelda sellist asja, et mina jätaksin sellised filmid üleüldse tegemata. Kasutaks seda raha kuidagi otstarbekamalt. Oehh. Ma kohe ei tea, kust alustada.

1) On kuidagi üheülbaline teha film, mis peaks olema uuriv, samas aga on tervele võttegrupile tulemus juba ette teada. Nad teavad, mida nad saada tahavad ja loomulikult ka saavad selle, kuna teisele poolele pole keegi reegleid tutvustanud.
Vaatajatele esitatakse materjali mõistagi valikuliselt ning mõni materjal mõeldakse üldse välja - vaene egiptlasest poeabiline sellest nii või teisiti kunagi teada ei saa, seega pole karta ka kellegi pahameelt (huvitav, miks küll polnud testisikul pidevalt kaelas rippuv pealtkuulamisaparaat töökorras kõikide nende vägagi markantsete vestluste ajal, mis peategelase väitel aset leidsid ja kogu lugu vägagi ilmestasid?).

2) Ära tee teistele seda,mida ei taha, et sulle endale tehtaks. Ma kujutan ette neid sajatusi, mis läkitataks selle Inglise võttegrupi poole, kes samasugust taktikat kasutades tuleb Tallinna tõestama, et kõik Eesti naised on litsid.

3) Üldistused ilma täiendavate seletusteta on kehv viis portreteerimaks mõnd rahvust, rassi või selle esindajaid.

Kõik sakslased on natsid, kõik venelased on anastajad, kõik muhhameedlased on terroristid, kõik ameeriklased on lollid, kõik juudid on kasuahned ja kavalad, kõik inglased kõrgid ja upsakad, kõik neegrid laisad.

See what I mean?

4) Now I`m not saying that the problem as such does not exist. Sure it does but...can we call it a problem? As far as I know, on näiteks Sharmis läbi aastate olnud vaid üks juhtum, kus taksojuht venelannast neiuga kõrbe "ära eksis" ja talle seal siis liiga üritas teha. Venelanna jutt on aga so-and-so, kuna ta olevat olnud täis nagu tinavile. Selle loo kohta ei tea tõde keegi peale kahe asjaosalise, ent fakt on see, et Egiptuse kuurordid on tuntud oma turvalisuse poolest. Seega - kui protsessi käigus keegi haiget ei saa ja mingile osale noortele Egiptuse poistele meeldib vanemate valgenahaliste daamidega hullata & vice versa (nagu selle filmi üks sõnumitest oli), siis where`s the harm in that? Eriti veel, kui arvestada seda, et tavalisele Egiptuse mehel on kohaliku naise võtmine tõesti meiegi mõistes si..ks kallis. Nii et ma nüüd ei teagi - on see siis probleem või mitte?

5) Mis mind kõige enam häiris, oli see, et läbivalt presenteeriti "kohaliku mehe" pähe mingeid suvalisi ahve, kes olid tõepoolest kirjaoskamatud, tüütud ja, based on how they behaved in front of the camera, ka ilmselgelt mitte just kuigi intelligentsed. Ma ei väidagi, et seal selliseid ei leidu, loomulikult, et leidub. Aga mõtelge sellele, kui suur on nende rahvastik ja kui palju oleks meie riigis sarnaseid pärdikuid, kui meid sama palju oleks. Võrdluseks: ühes egiptlaste mõistes pisikeses külakeses elab viis korda rohkem inimesi, kui terves Eestis kokku. Ja kui need kommeteta ahvid veel pealetükkivad ja lärmakad ka on, siis loomulikult paistavad nad rohkem silma. Eestis on selliseid mõttetuid mehi protsentuaalselt täpselt sama palju. Võta üks ja viska teist. A nood lihtsalt külitavad ööklubis baarileti ääres või ahistavad klubide naissoost külastajaid. Või kaklevad garderoobis. Või viskavad tänaval tühjade pudelitega bussiootepaviljonide klaasist seinu puruks. Või norivad möödujatega tüli, et oleks põhjust "molli sõita". Miks küll keegi Eesti võrratutest mehepoegadest uurivat dokumentaalfilmi ei soovi teha?

6) Kahju hakkab, et sellised vahvad filmid annavad vaatajatele alust mõtelda kujutletavatest kehvasti ning muudavad keerulisemaks minusuguste töö, kes ma olen üritanud oma sõpradele-sugulastele vaikselt ent järjekindlalt selgeks teha, et mitte kõik araablased pole kavalad valgete naistega (ja ka meestega) manipuleerijad või et mitte kõik afroameeriklased pole niisama lullilööjad. Inimeste eelarvamused on uskumatult sügavale juurdunud ning kaovad reeglina alles siis, kui toda "uskumatut" eksemplari omaenese näpuga katsuda on saadud, tassike teed joodud ja maailma asjade üle arutletud.



Kokkuvõtvalt: vastutustundetu, mõttetu ja ka selle mõttetuse juures kehvasti teostatud ettevõtmine. Ma tahaks kangesti teada, mil määral jäid tolle dokumentaalfilmiga rahule rahastajad. My gosh, selline asi ei kõlba ju isegi meelelahutuseks - häbi oli vaadata. Ei uskunud, et saabub see päev, mil pean kulmu kortsutades pilgu ekraani ülemisse paremasse nurka suunama, veendumaks, et tegemist on ikka tõesti ETV-ga.

Fakk, oleks võind mingit ilusat loodusfilmi või Lepatriinude jõule vms. näidata. Miks ma pean vaatama Eesti ainukese kvaliteetkanali pealt mingit pahna?

Selle maksu oleks oma palga päält küll maksmata taht jätta...

4 kommentaari:

Marca ütles ...

Kusjuures ma mõtlesin seda filmi vaadata, aga kahtlustasin, et see just midagi sellist on nagu sa siin kirjeldasid. Seega ei vaadanud.
Kõik see pealetükkivuse jutt on minu jaoks ka natuke imelik - tavaliselt on asi ikka kahepoolne. No mida sa siis kekutad ja edvistad kui tegelikult üldse ei meeldi?

Thinaa ütles ...

Carry, ma küll ei vaadanud seda üllitist ...kahjuks, aga sinu arvamust lugedes, kujutan elavalt seda jama ette. Sinu arvamuse oleks hea mingis väljaandes lasta ilmuda teistelegi lugemiseks! See on tegelikult hirmutav kui palju on silmaklappidega inimesi meie ümber... ja kuidas see mingil ajahetkel, sobivas situatsioonis väljendub. See pole sugugi lõbus, vaid võib kujuneda vägagi ebameeldivaks ka neile endile, kui nad ei taha - ei julge oma klappe eemaldada.
Aga see on pikk tee käia, kui üldse kunagi lõpuni jõuabki... samas maailmaparandamine ei toida ja kui palju tast lõppkokkuvõttes abi on .... aga kuigipalju siiski, vähemalt tegija saab mingi positiivse tunde ning ehk ka see, keda konkreetselt tahetakse aidata.
Ehh, see läks juba väheke teemast välja ... sry :-)

Carry ütles ...

Maritile: Küllap mäletad sinagi seda korda, kui me koos Sharmis olles hotellist taksot üritasime saada ja siis hoopis ühe kohalikuga käed lõime. Ja kuidas see kohalik ennast siis seal autos üleval pidas... Vilav pilk ja paigalpüsimatud käpad. Iuki. Minu tuttavad egiptlased ütlevad selle peale, et "siit kuurordist leiab igaüks seda, mida otsib". Seega juhul, kui me oleksime sealt autost midagi muud otsinud peale transporditeenuse, oleksime seda ilmselt ka saanud. On pakkumine, on nõudlus ja nii edasi. Aga on võimalik ka selliste poolearuliste ahvidega mitte suhelda ja valida omale tuttavaid vahvate, arukate kohalike seast.

Tiinale: Mäletad, kui me eelmise aasta 20. detsembri varahommikul Courtney Pine`i poistega mööda linna jalutasime? Nemad olid mustanahalised, kõik peale Chris`i, eksole. Pegasuse kõrval möödusid meist mõned ilmses joobeolekus "tublid Eestimaa pojad", kes räuskasid meie kambale kommentaariks, et "ilusad valged neiud, miks no miiiiiiks ometi te peate selliste mudadega ringi tõmbama?". Ma mäletan selgelt, et meie sinuga ainult turtsatasime pahaselt ja ei lausunud vastuseks midagi, ent tunne oli mul küll tol hetkel selline, et oleks tahtnud ümber pöörata ja nendelt mörisejatelt küsida, et "kellega ma siis pean ringi tõmbaba? SINUGA või?".

Kui nüüd kõrvutada neid kahte meestegruppi puhtalt välimuse põhjal, siis ühed olid puhtalt riides, viksid ja viisakad, kommetega, ei tarbinud üleliigselt alkoholi ning olid võimelised end väljendama ilma tänavanurgale roopimata. Teised, no arvake ära, mis rahvusest ja mis värvi nahaga, olid lihtsalt iga naise õudusunenägu. Iu-öäkkk.

Õnneks on Eestis ka piisavalt palju selliseid mehi, kes oma jopet oskavad keemilisse viia, oma alkoholi taluvuse piire tunnevad ning teavad, et naisi ei võlu hüüe "õu peib, naiss ääässss!"

Thinaa ütles ...

Mäletan mäletan, unustamatu :-). Et siis kokkuvõtteks.... igal rahval omad jobud ja omad toredad... ja jumala pärast - ehk jätkub aru niipaljukest ... ärge toppige neid kõiki ühte kasti =S !!!