kolmapäev, november 19, 2008

Vaatasin eile Oprahi vestlussaadet, kus üks intervjueeritav, täpsemalt siis Hearsti meediakontserni esindaja ütles, et Cosmopolitani tiraaž Venemaal on miljon ning et seega on nende ajakiri Euroopas naisteajakirjade hulgas loetavuselt esikohal.

Oehh. Olen ma ainuke, kes arvab, et Venemaa ei ole ühestki otsast Euroopa? Julgen meelde tuletada, et Sankt-Peterburg on aken Euroopasse. Aken. Mitte Euroopa, vaid aken sellesse. Heal juhul kuulub tollest lahmakast riigist Euroopa alla üks kitsuke siiluke. Põhimõtteliselt võiks seda riba ju Euroopaks pidada, aga nagu juba mujalgi räägitud-arutletud, sõltub Euroopaks ja eurooplaseks olemine suuresti just suhtumisest, põhimõtetest, väärtushinnangutest. Venemaa neid Euroopaga eriti ei jaga. Või kui ka jagab, siis ülbe näo ja rusikasse pigistatud löögivalmis kätega. Juba lasteaias peaks enamikule selgeks saama, et sel kombel sõpru ei võideta.

Venemaa pole Euroopa. Ja ilmselt pole ka Aasia. Oma süü, et keegi temaga mängida ei taha...

2 kommentaari:

Deniss Rutseikov Ojastu ütles ...

No ma ei üldistaks kohe ka niimoodi. Peterburis (ja mujalgi Venemaal) on kusjuures väga palju intelligentseid, viisakaid ja täiesti euroopalike väärtuste ja vaadetega inimesi. Olen mitme sellise inimesega isiklikult suhelnud.

Kahjuks ei ole nende häält eriti palju kuulda. See on tõsi - valitsev enamus on šovinistlikud kompleksitest vaevunud inimesed, kes tahavad siiralt uskuda, et Venemaal peaks olema mingi "its own way" ja et seda loogikat muu maailm ei saagi mõista. Ja just sedalaadi mõtteviis on kahjuks sageli domineeriv...

Aga. Ei ole ükski riik täiesti homogeenne. Ja oma peaga mõtlevaid inimesi on igal pool

Carry ütles ...

Sedan`d küll. Aeg-ajalt on tõepoolest siit-sealt kuulda üksikuid protesteerivaid venekeelseid hääli, kes on nõus, et tolles riigis käib massivne inimeste ajupesu koos järelloputusega ning on nõus ka muuga, mis ülejäänud maailmale on selge justkui allikavesi, aga millele Venemaa juhtorganid kogu rauaga vastu raiuvad.

Demagoogia, tõe moonutamine ja lausvaled pole loomulikult kõikidele inimestele südamelähedased, kuid paratamatult jätab nende poolt võimule pandud valitsus oma mulje. Toredaid, tarku ja tublisid on igas riigis. Kahjuks ei võta need toredad, targad ja tublid tihti midagi toredat, tarka ja tublit ette. Või siis on nad lihtsalt nukra lõplikkusega vähemuses...