laupäev, jaanuar 27, 2007

11. jaanuari Ekspressi leheküljel B9 kirjutas Peeter Tulviste järgmised read:

Nõukogude ajal Eestisse tulnud venelastel ja nende järglastel tuleb valida, millele uhke olla: kas sellele, et nad elavad nüüd taas euroopalikult korraldatud riigis inimväärset elu või sellele, et nad tulevad riigist, mis anastas poole Euroopast pooleks sajandiks ja tappis miljoneid inimesi. Mõlemat ei saa.

Lihtsalt ja väga õigesti öeldud. Mul on vaid kahju, et need, kes selle üle mõtlema peaksid ja keda see tsitaat ehk ka mõtlema paneks, ei loe tõenäoliselt Eesti Ekspressi.

3 kommentaari:

Oliver ütles ...

Aega saad, siis mine vaata Laulva Revolutsiooni filmi Sõpruses.
Peale filmi, nähes ühistransporti sisenemas slaavi verd edevaid, lärmavaid, tatise ninaga noori, hakkas mind tüütama mõte, et kas mitte nende noorte vanavanemad ei olnud need kes saadeti siia elama küüditatud eestlaste asemel 40ndatel aastatel?
Põhimõtteliselt on nad siin elanud juba teist-kolmandat põlve, aga ikka sülitavad sihvkasid (päevalilleseemneid) bussipõrandale, käitudes ülbelt, ükskõikselt, üleolevalt. Rääkimata riigikeele valdamisest, kuigi tõenäoliselt on nad sündinud ajal mil riigikeeleks oli ametlikult Eesti keel.
Tekib tõesti küsimus, et mille üle nemad võiksid uhked olla?
Ma ei taha üldistada, et kõik eestis elavad vene noored on sellised, kuid temperamentsemad ning valjult võõrkeelsete roppsõnade abil suhtlevad noored jäävad tahes tahtmata igapäevaselt silma.

Anonüümne ütles ...

oliver, see on nende jaoks NORMAALNE ja usu mind, nemad mõtlevad, et meie oleme imelikud, et me nii EI TEE. meenub ühe vanema kolleegi jutt tema ajateenistusest, kui ta kuhugi kaugetesse nõukogude liidu steppidesse teenima viidi. seal kaasvõitlejad sõbralikest vennasvabariikidest pidasid imelikuks nõukogude liidu euroopa-osa võitlejaid, kuna need ei pannud kitsi ja lambaid. selline tegevus olevat sealkandis täiesti normaalne ja igapäevane. meie jaoks äärmiselt rõve, aga nende jaoks igati ok.

kõik on ainult vaatenurga küsimus.

Carry ütles ...

Samas jälle, eksole, kui meie "labidaga pähelööjad" veidi võimsamate kõridega oleksid, annaksid sihvkamälujate mõõdu välja küll. Asi võib vabalt olla kinni temperamendis.

Mul on näiteks au tunda paari-kolme noormeest, kes rahvuselt küll venelased, aga loomult pigem tasased. Eestlasi ei peksa, lambaid ei pane. Omandavad korralikult kõrgharidust ja rügavad ühiskonna heaks.

Sellepärast ma mõtlengi, et töllmokkasid, kes trollipõrandale sülitavad, leidub iga rahvuse seas, aga ühed lihtsalt lärmavad valjema häälega?

Aga nohh, ütleme nii, et kui see onu, kes seda va metallist meest õhku tahtis lasta, abiväge vajaks, siis mina oleksin nõus minema küll.