esmaspäev, august 20, 2007

Uus rekord

20 minutit. Ei rohkem ega vähem. Täpselt nii palju aega kulus mul täna selleks, et pöörata üks veendunud notsude ja lehmakeste sööja ümber teise, tervislikumasse "usku". Lihtsate faktide abil. Nii kiiresti pole see mul varem veel õnnestunud. Tubli töö, Carry! =)

Tahaksin siia lisada veel lingi ühele südantsoojendavale leheküljele, millele ma taas otsa koperdasin. Seal nimelt räägitakse sigadest. Paljudest muudest asjadest ka muidugi, kui veidi ringi vaadata, aga minu tänane põhipoint on siiski lihtsalt sigade tutvustamine =)
Väga kenasti koostatud ülevaade mo meelest.

http://www.goveg.com/f-hiddenlivespigs.asp

8 kommentaari:

Muidumeez ütles ...

Noh, mind sa küll näiteks igasugu jamaga ei suudaks notsudest ja lehmadest eemale ajada. :p

Carry ütles ...

Mhmhh, ta arvas algul sama.
Wanna have an open debate?

I dare you... ;)

Muidumeez ütles ...

Mulle ei meeldi debatti inglise keeles pidada, ei tunne end nii tugevana. Seega ehk maakeeles?
Hallil ürgsel ajal andis emake loodus meile võimaluse notsukesi ja muid toredaid asju süüa. Miks siis äkki tänapäeval seda teha ei tohiks/ei saa/ei või?

Carry ütles ...

Hmm. Juba sellele küsimusele on vastuseid nii palju, et ma ei tea, millisest otsast alustada. Kas ma reegin kõiksepäält sellest, miks see tänapäevasel ajal emakesele loodusele haiget teeb või sellest, kuidas see Muidumehele haiget teeb või sellest, kuidas see notsukestele haiget teeb?

Muidumeez ütles ...

Nojah... haiget teeb... miks see MULLE haiget teeb? Mulle näiteks maitseb, pean ma miskiks jäneseks hakkama või?

Taimetoitlase käest küsitakse: "Kas te armastate loomi?" "Loomulikult" "Aga miks te siis nende söögi ära sööte?"

Igasuguse usupööramise eesmärk on, et pööratav peab olema valmis pööratud saama. Mul on kuri kahtlus, et mina ei ole.

Carry ütles ...

Esteks. Taimetoitlased ei söö mätte loomade eest toitu ära. Milliste loomade eest mina sinu arvates selle toidu ära söön? Mh? Kui kogu see teravili alles jääks, mis praegu äärmuslikult kitsastes tingimustes hoitavatele farmiloomadele sisse söödetakse, saaks toidetud 8,7 billionit inimest, mida on rohkem, kui praegu inimesi sinu poolt palavasti armastatud Emakese Maa peal. Seega näljahädad oleksid ajalugu ja kõik looduses elutsevad taimtoidulised loomad oleksid samuti söönud.

Sulle teeb lehmakeste ja notsikute söömine haiget sel viisil, et ostes poest lehma- või sealiha, toetad vastavaid farme ning näitad neile, et klientuur on olemas. Mida rohkem inimesi seda liha ostab, seda rohkem notsukesi ja vissisid kitsastesse farmiruumidesse tekitatakse, mida rohkem kariloomi aga, seda rohkem ka mürgiseid jäätmeid. Seda, et lehmade ja sigade pidamine ohtlikke gaase ja igast löga toodab, mille ümbertöötlemisega farmeritel tõsised raskused on (ja millega nad tihti hakkama ei saa, mistõttu jäätmed satuvad isegi põhjavette), tead sa juba niikuinii.

Seda, et sulle maitseb, ma usun. Mulle maitses ka mõned aastad tagasi. Siis ma nägin netist paari videot, mille tagajärjel läks iga kord, kui sööklas looma- või sealiha nägin, süda konkreetselt pahaks. Alguses mõnikord tuli lehmaliha isu küll, aga pärast kuud-paari paastu kadus see jäljetult. Olen sama asja ka näiteks šokolaadiga kogenud - arst keelas selle söömise ära ja paari kuu pärast mul isegi ei isutanud enam.

Ma ei ütle, et sina peaksid neid videoid vaatama, aga seda, kuidas kuu ajaga isu sellise liha järele üle läheb ja "neelud" enam ei käi, võin sulle käsi südamel kinnitada.

Samamoodi nagu sulle maitseb liha, meeldib mõnele tohmanile oma koera peksta. Lõppkokkuvõttes on tegemist täpselt samasuguse vägivallaga. Ma ju ei pea sulle üksikasjaliselt kirjeldama hakkama, kuidas tapamajades loomi tapetakse? Nii et see, et sulle maitseb, kõlab minu jaoks täpselt samasuguse vabandusena, nagu pisikeste venkudest huligaanide käest lapsepõlves kuuldud vabandus kassipiinamise kohta. Neil nimelt oli lõbus!

Aa jaa, näed, peaaegu oleksin unustanud. Et kuidas see veel sulle haiget teeb. Selleks, et lehmad ja sead kiiremini ja suuremaks kasvaksid ning ettevõttele rohkem kasu tooksid, pumbatakse nad juba kasvatamise perioodil igasugu hormoone täis. Sina sööd selle omale ilusasti sisse taldriku pealt. Lisaks süstitakse neile ilmatumas koguses antibiootikume, et nad kehvades tingimustes haigeks ei jääks ja otsi ei annaks. Miks peaks farmilehm haigeks jääma? Mõtle ise: kui sind oleks sündides aheldatud kahe raudtoru vahele meetrisesse vahemikku ning hoitud seal terve elu, ilma võimaluseta ringi kõndida või õues värsket õhku hingamas käia, poleks su tervis tõenäoliselt kiita. Aga iga kaotatud loom tähendab ettevõttele rahalist kahju. Odavam on loomi kunstlikult elus ja tervena hoida. Need antibiotsid sööd sa samuti omale taldrikult sisse. Ja kui sa nüüd sealt suti edasi mõtled, hakkab võibolla ka koitma põhjus, miks nii paljud inimesed viimasel ajal ravimitele resistentsed on...

Mina näiteks olin aastaid tagasi koguaeg oma neerudega kimpus ja päris tõsiselt. Puudusin pikka aega koolist, ei saanud toast väljagi. Väga rõve oli. Külmetushaigused piinasid samuti. Kvartalis kord tuli ikka ära. Viimases lõpus köhisin ja läkastasin järjest ilma pausideta kolm kuud, ükski antibiootikum ei aidanud. Selleaegsete fotode pealt vaatab vastu valge näo ja potisiniste silmaalustega "surma nägu" tütarlaps. A siis, täiesti juhuslikult, üldse mitte tolle haigusega seoses juhtusin nägema neid videoid ja pärast paari kuud organismi puhastumist kõigest sellest saastast, mis lehma-, sea- ja ka kanalihaga kaasas käib, polnud haigusest enam jälgegi. Neerudegagi pole sellest ajast saati erilisi probleeme olnud, ainult siis, kui ma ise loll olen ja jääkülma vette ujuma ronin.Imeline tervenemine! =) Kõlab küll nagu usuhullu jutt, eksole? ;)
Aga tõsi ta on.
Kusjuures kogu informatsiooni taimetoitluse ja selle heade külgede kohta leidsin alles hiljem, siis, kui selline eluviis end juba katse-eksituse meetodil tõestanud oli. Ja kõik, mida lugesin, klappis.

Juhul, kui sa elaksid väljamaal, oleks taimetoitlane olla kergemast kergem, kuna seal on juba poes olemas kõik samad toiduained, mida oled seni harjunud sööma, ainult et valmistatud taimsetest toorainetest. Näiteks kalkunipraad =)
Eestis hetkel on veel tiba keerulisem, a küll me järele jõuame.

Kui tekib veel küsimusi, päri julgelt, ma vastan heameelega!

markopolska ütles ...

Vana asi, aga ilmselt aktuaalsus jääb:) 1.Millest tehakse seda "kalkunipraadi"?Tavaliselt sojast.Mille kategoriseeris hiljuti üks teadjam mees mürgiks.Vastulause, palun.
Aga üldiselt, mina võtaks küll selle 20 minutilise retsepti "Hakkan taimetoitlaseks".Ja sinna juurde ka siis kellegi, kes toob, teeb ja ... vajaliku asendusmaterjali.

Carry ütles ...

Esitamaks vastulauset, peaksin kõigepealt teadma, mille alusel kategoriseeriti soja mürkainete alla kuuluvaks, kes on too mees, kes seda väitis ning millise firma poolt viidi läbi vastavad uuringud, jne.