pühapäev, august 26, 2007

Täna hommikul käisime vanaemaga Nõmme turul. Täiesti fantastiline kogemus. Lapsepõlves käisime koguaeg näiteks Viljandi turul, kuna me suvitasime selles linnas, aga Tallinnas pole vähemalt minu teada meie perel kunagi turul käimise kommet olnud. Välja arvatud emal, kes käis turuvärava juurest koertele supikonte toomas.

Aga jahh, nagu ma ütlesin, Nõmme turul on suisa fantastiline. Esiteks on suurem osa juur- ja puuvilju, mida seal müüakse, Eestis kasvatatud. Avastasin isegi ühe seni minu jaoks tundmatu köögivilja. Patisson oli nimetus. Pidavat olema midagi suvikõrvitsa laadset. Neid oli seal nii kõrvitsavärvi kollaseid kui valgeid. Võtsin prooviks ühe pisikese valge - vaatab, kas saab sest panni peal või potis asja.
Teiseks nägid kõik produktid viisakad välja. Ei ühtki mädanenud pirni, hallitavat mustikat ega krimpsus ja kokkukuivanud kukeseent. Porgandeid ostsin ja punaseid kartuleid ja veel punasemaid tomateid, millel oli kasvuhoone lõhn juures.
Kolmandaks olid turul niivõrd toredad müüjad, et mul läks tuju terveks päevaks heaks. Viskasid nalja ja tegid komejanti. Isegi torisev boyfriend ei suuda minu head tuju rikkuda =P

Mina hakkangi nüüd turul käima. See mu töökohale suhteliselt lähedal ka.

Pärast käisime autoga Koplis ja Pelgulinnas. Lihtsalt uurimas-luuramas, palju on pisikesi maju või majaosi, millel aed ümber. Päike paistis ja Kopli liinid, eriti 2. ja 5. liin olid täiesti absoluutselt picture perfect. Peaaegu nagu Itaalia olustikufoto. Mõnusalt lagunenud trepid ja romantiline munakivisillutis puudeallee vahel, mis viib mere lähedusse. Aedades põõsaste vahel istusid laudade taga elanikud ja mängisid kaarte. Kõik värvid sobisid omavahel nii hästi, nagu oleks keegi kunstnik või disainer seal vahetult enne meie tulekut käinud asju sättimas. Lavastatud idüll. Ma küll autost ei kuulnud, aga kindlasti laulsid seal ka linnud. Kui mina oleksin lind, siis ma kahtlemata leiaksin omale sellise paiga ja laulaksin seal ja sopsutaksin päikese käes mõnuledes oma tiibu.

Pärast autoretke tulin koju ja sõin oma turult ostetud arbuusi, mis oli nii küps, et langes ise tükkideks. Ma ei pidanudki noaga suurt midagi tegema. Oli maitsev nagu unistus. Lähen nüüd ja söön mõned kuldse auraga juurviljad, mis hommikul turult sai ostetud. Juba mõte sellest on vaimustav =)

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

NOmme turg rokib taiega!!! :) XXX

Indrek P ütles ...

Kusjuures, mina ei usaldaks liialt lettidel olevaid silte "Eesti", teada on, et müüjad kipuvad kergekäeliselt suvalisi imporditud köögivilju nii sildistama.

Keskturul püüan mina osta kindlate eesti tädide käest, kes müüvad oma talu kraami. Kui mingi vene tsiki müügilett on täis suurel hulgal erinevaid köögivilju, siis ei maksa silti väga uskuda.

Aga jah, turud rokivad!
http://www.maitse.tv/kaubandus/turg-tallinn-keskturg/

Indrek
www.maitse.tv

Carry ütles ...

Panen selle teadmise omale kõrva taha ja olen järgmisel korral targem. Igatahes need punase koorega Laura kartulid olid raudselt Eesti omad! =)